Vad ska man tänka på när man fotar landskap?

När jag är ute och vandrar och  ska fota landskap har ljuset en mycket viktig del av fotograferandet. Ett tips är att gå ut nån timme innan solen går ner eller vid soluppgång.
När jag är ute och vandrar och ska fota landskap har ljuset en mycket viktig del av fotograferandet. Ett tips är att gå ut nån timme innan solen går ner eller vid soluppgång.

När jag är ute och vandrar och  ska fota landskap har ljuset en mycket viktig del av fotograferandet. Ett tips är att gå ut nån timme innan solen går ner eller vid soluppgång.


Glöm inte stativet

Ett stadigt stativ är ett bra tillbehör men inte ett måste vid landskapsfoto. Om du fotar mitt på dagen så finns det mycket ljus att tillgå, slutartiden hålls högre och rörelseskärpan blir mindre. Men om du ska fota soluppgång eller solnedgång är stativet ett bra redskap. Då behöver man inte öka ISO och därmed brusa sönder bilden vilket i slutändan ger ett bättre resultat.

Objektiv
Det mest använda objektivet är vidvinkel vid landskapsfotografering. Det kan även vara lita av en smaksak. 

Bländare
För att få en skarpare och ett bättre skärpdjup bör bländarantalet läggas på f/9 eller f/11. Motivet hamnar mera i fokus. Aotofokusringen kan fungera om ljusförhållanden är bra. Men om ljuset är för starkt så kan linsen få svårt att hitta fokus. Själv kör jag manuellt då jag har större kontroll i olika situationer när det gäller fokusering vid all fotografering.

Senaste kommentaren

Dela den här sidan