Midsommarafton 2020

Strömsholmsslott.
Strömsholmsslott.

Midsommar 2020 blev helt underbar och lugn trotts dessa Corona tider. Vaknade med ett leende och klev upp tidigt. Tassade på tå och gick ut trädgården och plockade blommor som jag ställde i en vas på morgonen i köket  för att överraska familjen till frukost. För mig har alltid midsommaren varit lika  viktig som julen då vi alla träffas.  Men pga Corona och respekt till en del av familjen så kunde vi inte mötas allihop. Vilket kändes ledsamt och sorgset men ni vet att jag tänker på er och längtar till att vi får mötas igen.
Vi åkte ut till Strömsholmsslott  dagen var vacker och kändes speciell. Solen värmde med sina strålar  och det var fågelkvitter var en man än gick och fyllde min själ både med värme och kärlek. Vi gjorde ordning en korg med bullar,  dricka och tog med en filt. Det var inte mycket folk utan det var små grupper utspridda lite här och var. Dagen blev fantastisk.


Varför firas midsommar ?

Midsommar är en gammal tradition, som från början firade sommaren och växtligheten. Dagen firades ursprungligen till Johannes Döparens ära – men den kopplingen är knappast aktuell längre. Förr trodde man att midsommarnatten var full av magiska krafter. Midsommarafton i Sverige infaller alltid på en fredag mellan den 19 och 25 juni. Så har det varit sedan 1953. Förr ansågs midsommarafton vara en magisk kväll. Då även växtlighet kunde ha speciella krafter. Midsommarkransen kunde sparas och läggas i julbadet – det skulle göra man höll sig frisk under vintern. Många tror att midsommarstången på något sätt skulle vara en fallossymbol – men det stämmer inte. Troligtvis har det att göra med det kristna korset. Den kom förmodligen till Sverige under medeltiden, från Tyskland.


Midsommar dikt

Midsommarafton med sång och dans med blommor från ängen jag binder en krans.
Midsommar är en fin tid
och det är dags för sommaren att ta vid

Med midsommarstången ståtlig på svaj. Flickor i klänning och män bär kavaj. 
Vi dansar runt och sjunger glatt och delar här också många skratt

Senaste kommentaren

Dela den här sidan