Naturen i fokus

Att ha med fika i naturen är både mysigt och gott. Du hinner att uppleva och njuta av vad du ser om du bara stannar upp en stund.
Att ha med fika i naturen är både mysigt och gott. Du hinner att uppleva och njuta av vad du ser om du bara stannar upp en stund.
Naturen är del av mitt liv.
Naturen är del av mitt liv.

Varför betyder naturen så mycket för mig?

Enda sedan jag var liten har naturen haft en läkande  kraft och lugn på mig. Min farmor  Mait Blomberg har alltid varit min förebild och lärde mig tidigt grunderna om olika växter, träd, insekter och djurarter. Hon lärde mig även vad allemansrätten innebar att vårda och ta hand om vår natur med omtanke och kärlek. Hon lade grunden till  mitt stora intresse för vandring, fiske, djur och naturen som har blivit en stor del av mig och mitt liv. Vi vistades  mycket i olika skogslanskap omkring jämtland.  Mait var också den som lärde mig hur man kunde överleva på det skogen erbjuder och vad man kan ta tillvara i sitt eget skafferi. Naturen bjuder  alltid på sina  skatter som är fantastiska och helt underbara. Efter jobbet brukar jag ofta ta mig en promenad/ vandring för att finna lugn och ro. Jag kommer alltid hem med ny energi och lugn. Naturen är som balsam för min själ och ger alltid  ett innre lugn.

Vad säger forskarna?

Enligt forskare är naturens  positiva inverkan på vår hälsa är oklara, men det finns tecken på att det finns gynnsamma ämnen i den luft vi andas in i naturen. Naturen har också ha en gynnsam inverkan på vår stressnivå. Mätningar av stresshormoner, andning, hjärtfrekvens och svettutsöndring hos försökspersoner antyder att små naturdoser – det kan räcka med en bild av natur – kan ha en lugnande inverkan och förbättra vår prestationsförmåga. Enligt forskare förklarar det med att kroppen slappnar av i naturliga omgivningar.  Våra sinnen har därför lättare att tolka information om växter och vattendrag än i en stad med höghus och  en massa stressig trafik. Vi störs inte lika mycket av trafikbuller och dylikt när vi vistas i skogen. Det gör att vi hamnar i ett slags meditativt tillstånd där hjärnan får vila från intryck.

Det finns ett samband mellan naturupplevelser, en god fysisk och psykisk hälsa. Och det är väl egentligen ett tillräckligt starkt argument för en skön promenad i naturen och ta del av dess liv naturen erbjuder.  Naturen har även sitt eget skogskafferi  och  är guiden till naturens egna råvaror. Här finns även läkande växter till kropp pch själ. Varje plats i naturen har sina egna smultronställen.❤️

Senaste kommentaren

Dela den här sidan